Vanaf februari 2023 plaatste ik op het Instagram-account @joopoverwijn frequent proefnotities.
Ik proefde een dapper aantal wijnen het afgelopen jaar. Van het grootste deel (maar niet alles) maakte ik een proefnotitie.
Met dit bericht kijken we even terug op dit eerste jaar:150 wijnen, waarvan 64% wit, 16% rood, 16% rosé en de laatste 4% overig, of mousserend in dit geval.
Deze 150 wijnen staan keurig in een tabel, met naam en rugnummer (en druivensoort, land van herkomst, prijs, leverancier en meer van dit soort triviale maar relevante gegevens). De 150 wijnen kostten samen
€ 1.520,- Ofwel gemiddeld zo’n tien euro.
In de grafiek de wijnen op volgorde van aankoopprijs. Ik ga niet per sé voor de duurste wijnen, zoals je ziet. Boven de dertig euro proef ik beperkt. De lol zit er meer in om te kijken of er in de vaak verfoeide supermarkt-wijnen mooie trouvailles te vinden zijn.
Elke wijn krijgt een beoordeling in ‘kurkjes’. Maximaal vijf kurkjes, later kwamen er ook halve kurkjes en recent ook ‘kwart-puntjes’ voor de nodige nuance.
De hoogste score 5 (of net daaronder 5-) is acht maal gegeven (5%), de score 4,5 (of 4+) kwam bij 15%, de beoordeling 4 bij 30%, Verder 3,5 bij 27% en drie kurkjes 11%. Met de scores 2,5 en lager ben ik na een tijdje gestopt. Een pittige review ‘scoort’ op Instagram, maar daarvoor was ik niet begonnen aan dit avontuur.
Waar kwamen de wijnen vandaan?
Frankrijk: 24%
Spanje: 21%
Duitsland: 15%
Zuid-Afrika: 9%
Verder: Griekenland, Italië en Chili elk zes procent, Nederland leverde 5% van de wijnen.
De rest (Oostenrijk, Portugal, VS, Australië, Nieuw Zeeland, Argentinië, ook in deze volgorde) pakte de overige 8%.
Leveranciers:
Buurtwinkel Jumbo Foodmarkt is hofleverancier en leverde 32 flessen (21%).
Aldi leverde 10%, Makro 10%, Hanos 9%, Plus 6%, Beans & Grapes en Lidl 5%, Gall&Gall 4% van de proefflessen.
Diverse online-adressen: 20%, waarvan Bovino de favoriete leverancier (5%) was.
‘Overig’ geeft ook lokale vakantie-leveranciers weer die hier niet te krijgen zijn.